Siglo de Oro | The Golden Age

Villancicos de España versus English madrigals

works by Capitán Romero, John Dowland, Mateo Flecha, Thomas Morley, et cetera

In Spanien entwickelt sich das seither meist gespielte Instrument der Welt, die Gitarre. In England legen Komponisten wie John Dowland und Thomas Morley die stilitischen Grundsteine der jetzt noch geltenden englischen Vokaltradition.

Wir singen und spielen Musik aus dem Cancionero del Duque de Calabria  und dem Cancionero de la Sablonara, denen wir Madrigale aus dem englischen Golden Age gegenüber stellen. Wir haben Ana Arnaz, Sopran, Ziv Bracha, Laute , Vihuela und renaissance Guitare und Hiram Santoz, Percussions, eingeladen, dieses Programm mit uns zu bestreiten..

Das Programm wechselt ab zwischen Beiträge von ganzen Chor, Favoritenenensembles und Solistenbeiträge mit erklärende Einlagen über die Musikentwicklung in dieser Zeit.

During the Golden Era in Spain, the guitar is developing into the most preferred instrument to accompany songs such as those heard in the Royal Courts of Kings Philip II, III and IV. In England, during the reign of Queen Elizabeth I, composers such as John Dowland and Thomas Morley are laying the stylistic foundations of the English vocal tradition that still prevails today.

In this program, we sing and play music from the Cancionero del Duque de Calabria and the Cancionero de la Sablonara, with which we juxtapose madrigals from the English Golden Age. We have invited Ana Arnaz, soprano, Ziv Bracha, lute, vihuela, and renaissance guitar, and Hiram Santoz, percussions, to join us.

The program alternates between contributions from the whole choir, ensembles, and soloists, and is accompanied by explanations of the development of music during this time.

Please save the following dates:

Wednesday 6th June at 19.30 in the "Skulpturhalle", Mittlere Strasse 17, Basel

Friday 8th June at 19:30 in the English Seminar, Nadelberg 6, Basel

Sunday 10th June at 17:00 in Temple Saint Jean, 10 Rue de la Synagogue, Mulhouse